KIOSK X

















NY FILM ACADEMY



NY Film Academy, occupies the space next to the historical Tammany Hall on Union Square NYC. The project carefully examines the pedesterian movement throughout the Union Square and in the complex underground subway system. The view corridors, gathering spaces, iconic buildings on the site considered to create a continuity between the Union Square, Tammany Hall and the proposed NY Film Academy. The project creates a dialog between the 3 zones. The Past - Tammany Hall (the existing NY Film Academy), The Present - The public promenade opens up and createas a continuum from the Union Square and The Future - the proposed new NY Film Academy building. Project examines the needs of the program for the academy and suggest possible topological formal possibilities that can create a dynamisim in the building experience. The resulting form creates a dynamic experience through a continuous surface which creates the inner facade and the ground by responding all the field gradients; views, movement and program blurring the differences between the outside and inside spaces by employing topological thinking.



Advisors:

Ryan R. Ludwig

Jon Lott  (PARA-PROJECT)

Syracuse University School of Architecture

Master of Architecture program

Master Thesis Project




































ELLMAN-RAISELIS NET ZERO PASSIVE ENERGY HOUSE



Designed under di Domenico and Partners, 2017

Designed collaboratively with owners Joan Raiselis and Fred Ellman, both designers and passionate environmentalists, this modest, 1,872 square foot new house in Tarrytown (Westchester County), NY satisfies their desire to reduce, repair, remake and rethink the impact our daily routines impose on, and the outcomes our first-world lifestyles have on our environments. Joan founded the not-for-profit Sustainery, Inc., an organization dedicated to providing a creative environment where practices in sustainable living are discussed, defined and explored. Through this new house, she seeks to embody the passion that has been her way of life since childhood.

The house has a ground-floor kitchen/dining/living area, bedroom and bathroom. A large corner window in the living/dining area affords views of the Hudson River, and although the footprint of the house is modest, the double-height living/dining area makes it feel spacious. The second floor was designed to eventually include a study, a second bedroom and second bath so that the owners’ guests will have room to stay overnight. Particular care was taken to create a unique house that is a reflection of the owners' contemporary tastes while respecting the character of the 100-year old neighborhood.
Designed and built to stringent Passive House standards, four strategies were followed to significantly reduce energy usage and improve comfort:

Orientation: The home is oriented in an east-west direction, and most of the windows face south, so that the house can take advantage of the sun's warmth in the winter months to reduce heating costs.
Insulation: Thick insulation and high-performance windows and doors retain heat in the winter and keep it out in the summer.
Air tightness: Air-tight construction minimizes infiltration and heat loss to improve comfort by eliminating drafts and reducing outside noise.
Ventilation: Energy recovery ventilation continuously brings in fresh, filtered air with minimal energy loss.

The house’s energy-saving characteristics, along with the roof-top solar panels, allows the house to be “net-zero.” Over the course of the year, the electricity generated during sunny days offsets electricity pulled from the grid on cloudy days or at night. Reliance on electricity allows the owners to avoid the use of fossil fuels – no oil or gas will be used.


At every opportunity, locally sourced materials were specified. White oak wood for flooring, for example, came from a woodworker in Kitchawan, NY who milled a felled tree on his property. Eastern White Cedar, sourced in nearby Connecticut, was selected for the exterior siding for the northern façade of the house. The carpet runner on the stairs was hand-crafted by a local weaver. All appliances were chosen for their energy efficiency and their local (USA) manufacture. All stain and paint is zero VOC; metal/cable railing was made near Rochester, NY; all lighting uses LED or xenon bulbs; and special care was taken to find appropriate fixtures that were made in North America by sustainable manufacturers.
A rain harvesting system collects water from the roof and stores it in a cistern for irrigation of the planned vegetable and flower gardens. To minimize rainwater run-off, the remainder of the site was designed to have no impervious surfaces.
The end result of the team effort is a comfortable home that meets the users’ needs while contributing in its small way to a more sustainable future for the planet.




















































IZMIR OPERA HOUSE


Izmir Opera House aims to generate different scaled typographic fragments by mediating between the micro-scaled daily life and macro-scaled metropolis building. The project aims to turn typography into architecture, architectural daily life. By intersecting its typography with the city, the building recalls the importance of the geographical character of the city for the urban life.

The project questions the relationship between the citizen and earth. In this scenario, the crystal is used as a metaphorical tool. Crystallization emphasizes the dependence of its development to the local conditions. Just like the salt that appears after the evaporation of sea water over time, Izmir Opera House brings together different social groups and over time conglomerates them.

The design shuttles between geology, geography and geometry. Crystallization turns undefined earth into defined entities.


Izmir Opera House Competition, 2009
Organized by Chamber of Architects, Izmir.

HONORABLE MENTION AWARD
Choosen among 189 projects.

Project Main Team:
Tevfik Tozkoparan (Principle)
Emre Ulas (Partner)
Ufuk Ersoy, PhD (Partner- Clemson University)
Dincer Savaskan (Designer)

Acoustical and Structural Engineering:
Ove ARUP (London)





FORM GENERATION DIAGRAM
Salt crystals used as methaphor to generate the form. Crystallization turns undefined earth into defined entities.


STUDY MODELS
Axis defined according to contextual references. Each geometrical part fragmented into smaller pieces to respond the program, landscape and daily life.



SITE PLAN




SITE MODEL




SITE MODEL




LANDSCAPE
Landscape extends to the city and connect Opera House to city’s daily life. Each fragmentation create program like open air concert area, cafes, marina, view terraces, exhibition areas



MARINA and UNDERWATER EXHIBITION





GROUND FLOOR PLAN





FIRST FLOOR PLAN





SECOND FLOOR PLAN





THIRD AND FOURTH FLOOR PLAN




ENTRANCE LOBBY




Taichung City Cultural Center Competition, Taiwan



The Machine in The Garden: The vision for the development of Taichung is "Cosmopolitan Taichung"—a city with strong cultural, economic and international characteristics. To distinguish herself from Taipei and Kaohsiung, the third biggest city in Taiwan has placed arts and culture at the core of her urban identity. "Culture", also a key contributor to the city's economy and international presence, has been identified as the most important trait of Taichung.

Two Stage Competition
3RD AWARD
2013

Team:
Eisenman Architects, New York
Peter Eisenman
Sandra Hemingway · Rick Rosson · Matt Roman
Team: Cynthia Davidson · Geronimo Debeza
Amy DeDonato · Alex Porter · Brittany Utting
Dincer Savaskan
Renderings: Parsa Khalili
Model: Transference Cosmos Model Enterprise,
Taipei, Taiwan
Fei & Cheng Associates, Taipei, Taiwan
L.Arch.: Land Collective, New York


EAST ELEVATION – 1/500
(SketchUp + Autocad + Photoshop)



SOUTH ELEVATION – 1/500
(SketchUp + Autocad + Photoshop)



SECTION EAST 1 – 1/500
(SketchUp + Autocad + Photoshop)


SECTION EAST 2 – 1/500
(SketchUp + Autocad + Photoshop)


SECTION NORTH – 1/500
(SketchUp + Autocad + Photoshop)



SECTION SOUTH – 1/500
(SketchUp + Autocad + Photoshop)





SOUTH SECTION ZOOM
(SketchUp + Autocad + Photoshop)


Image Courtesy of Eisenman Architects



Image Courtesy of Eisenman Architects



Image Courtesy of Eisenman Architects