The project consisted of three phases. Withing these phases a 4,400 sqf renovation of existing Commission House #2 was to be engaged in the first phase, followed by a second in which a new Cold Storage Facility is to be. The concept of the symbiosis of apparently incongruous uses was born as an attempt to bring together local farmers, food, food distribution and the neighbourhood in the Food Hub.

A public corridor connects the neighborhood and regional market. The building was designed as a longitudinal bar with solid-void openings as a means to create a transparent/ transcluent effect that would engage with the existing historical industrial buildings. This translucent affect is enforced with the use of mesh panels that covers the existing brick construction of the commission houses and the new buildings. This gives a modern, yet “historical” aesthetic to the new building.

The most notorious architectural element of the new building consists of an Active Roof (or Passive Energy Roof) which, through the use of extruded metal “Fins”, harvests snow on top of the Cold Storage areas. In between the four Cold Storage “Pods” the fins angle and have solar panels attached to it. The twist of the fins is meant for them to face directly to the sun and have the best solar gain throughout the year.




Comprehensive Design Studio
Prof. Brian Lonsway

Team:
Dincer Savaskan
Andres Jaime






CONCEPT



ENVIRONMENTAL SYSTEMS



FOOD DISTRIBUTION




SITE PLAN




ELEVATION















GROUND FLOOR PLAN




STRUCTURAL SYSTEM
3D Model: Rhino. Rendering: V-Ray










SYSTEM DETAIL